KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för 4)

ca 40 blåmusslor
1 liten gul lök
1 knippa persilja
4 msk smör
3 dl torrt vitt vin
1/2 krm nymalen svartpeppar

 

Moules marinière - vinkokta blåmusslor

Färska blåmusslor säljs levande. Ett bra tecken på att musslorna är levande är att de "sluter sig som en mussla" när man knackar på dem eller kittlar musslan med t ex en tandpetare. Musslor som inte sluter sig ska kasseras omedelbart.

En annan sak som man ska vara observant med är om någon mussla känns särskilt tung. Det kan betyda att musslan är full av sand och lera.

Musslor kokta på det här sättet är en mycket vanlig rätt i Frankrike, där enda tilltugget är vitt bröd. Drycken till är i första hand vin - samma sort som musslorna kokat i - eller öl.

Receptet är från Allt om Mat nr 1 1975.

Tillredning

  1. Tvätta, borsta och skrapa musslorna väl under rinnande kallt vatten. Kassera musslor som är öppna och inte sluter sig när man knackar på dem.
     
  2. Skala och hacka löken fint. Skölj och hacka persiljan. Mät upp vinet och rumstemperera smöret. Sätt stora djupa tallrikar till värmning.
     
  3. Smält 1 msk av smöret i en vid kastrull. Lägg i löken och fräs den utan att den får färg. Peppra. Tillsätt vin och musslor. Öka värmen, lägg på lock.
     
  4. Koka musslorna på stark värme under lock tills alla öppnat sig, 5 - 8 minuter. Koka i ett par omgångar om inte alla musslor får plats. Häll över buljongen i en ny kastrull, vispa i smöret klickvis. Tillsätt persiljan, smaka eventuellt av med salt.
     
  5. Häll tillbaka buljongen över musslorna. Hetta upp och servera genast med vitt bröd av baguettetyp att suga upp buljongen med.

[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 1999-01-16