KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för 6)

1 kg räkor, ju större desto bättre, och allra helst färska
matolja
2 burkar krossade tomater
1 vitlöksklyfta
1 hackad lök
Saften av en lime
2 tsk finhackad persilja, eller ännu hellre färsk koriander
2 msk tomatpuré
Salt
Svartpeppar
2 msk dendê-olja
1 burk kokosnötsmjölk

 

Moqueca de Camarão

Moqueca är en traditionell Brasiliansk rätt med rötter i den ursprungliga indianska kulturen, men också med stark påverkan av afrikanskt ursprung.

Denna smakfulla gryta kan göras både på fisk och räkor. Den baseras på två av de tre saker som alltid ingår i det Bahianska kökets 'heliga tre-enighet', nämligen kokosnötsmjölk och dendê-olja. Den tredje komponenten som är malagueta-peppar, kan serveras separat som tillbehör om så önskas.

Som tillbehör passar också kokt ris utmärkt. Ett traditionellt Brasilianskt sätt att koka riset är att först fräsa upp lök och vitlök med olja i en kastrull, och därefter låta riset fräsa i oljan några minuter. När sedan riset skall kokas kan en del av det vatten som normalt behövs i stället ersättas med kokosmjölk.

Tillredning

  1. Skala räkorna. Om dom är färska (okokta), så salta dessa lätt. Häll över saften av en lime och låt de stå medan de övriga ingredienserna tillreds.
     
  2. Hetta upp olja i en gryta och fräs upp den hackade löken och vitlöken tills den är genomskinlig.
     
  3. Tillsätt tomater, tomatpuré samt den hackade persiljan eller koriandern, och låt allting koka ihop en stund.
     
  4. Lägg i räkorna. Om dom är färska, låt det hela koka 2 - 3 minuter.
     
  5. Tillsätt kokosnötsmjölken och dendê-oljan. Låt det hela koka ihop någon minut. Smaka av, och justera eventuellt. En ytterligare tillsats av färsk hackad koriander kan t ex ofta höja smaken betydligt i detta skede.
     
  6. Servera med ris, som gärna kan vara kokt med en tillsats av kokosmjölk i vattnet.

Dendê-olja (azeite de dendê) är en tjock olja som utvinns från en afrikansk palm som växer i norra Brasilien. Och som är en av de grundläggande ingredienserna i det Bahianska eller Afro-brasilianska köket. Dendê-oljan höjer smaken på ett underbart sätt, och ger en starkt orange färg till alla rätter där den ingår. Det finns inget liknande som kan ersätta dendê-olja, men den går att finna i specialiserade affärer.

Malagueta-peppar (pimenta de malagueta) är en liten aromatisk frukt av familjen solanaceae. Eftersom den är mycket svår att få tag i kan den ersättas av chilepeppar som t ex jalapeño eller habanero. Den serveras ofta i form av en sås där 3-4 malaguetas, 1 lök och en vitlöksklyfta mosas sönder till en pasta tillsammans med lite salt. Slutligen tillsätts saften av en citron. Låt sedan såsen stå och dra någon timme.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 1999-01-15