Ingredienser
(för 4)
2
kokta humrar à ca 500 g
Till
såsen:
2 finhackade schalottenlökar, eller gul lök
2 msk vinäger
1 dl torrt vitt vin
1 tsk torkad dragon
1 msk hackad persilja
2 tsk fransk senap, eller 1/2 tsk Colman's senapspulver
1 1/2 msk smör
1 1/2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 äggula
1/2 dl vispgrädde, eller lätt crème fraiche
2 msk riven parmesanost
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
Till
garnering:
50 g små smörfrästa champinjoner, eller 1 liten burk tryffelersättning
|
|
Hummer
thermidor
Hummer Thermidor
är en klassiker bland hummerrätter, som ofta finns på matsedeln världen
runt, speciellt i USA. Thermidor är namnet på den elfte månaden (värmemånaden)
i den nya kalender som upprättades vid franska revolutionen och av någon
anledning har rätten uppkallats efter denna månad.
Recept är från Allt
om Mat nr 13 1985.
Tillredning
- Klyv hummern och
plocka bort magsäcken som finns framtill i varje halva.
- Plocka ur allt
kött och skrapa ur smöret (den grågröna massan som sitter i främre delen
av varje halva). Knäck eventuellt klorna, eller lägg fram nötknäppare
och låt var och en knäcka själv. Skär köttet i bitar.
- Koka upp lök,
vinäger, vitt vin, dragon, persilja och senap i en liten kastrull och
koka ihop till hälften.
- Fräs smör och
mjöl i en kastrull, späd med mjölk och sjud såsen under vispning tills
den är tjock och jämn. Blanda ner det reducerade spadet, tag kastrullen
från värmen, rör ner äggulan och grädden som vispats samman.
- Smaka av med salt,
peppar och hälften av osten. Tag undan några fina hummerbitar och blanda
ner resten av hummerköttet i såsen.
- Fördela blandningen
i skalen, garnera med hummerbitar och tryffelersättning eller små smörfrästa
champinjonhattar och strö över resten av parmesanosten. Så långt kan
rätten förberedas.
- Sätt ugnen på
250 °C och gratinera i ca 10 min. Servera hummern med smör och rostat
bröd.
Variation
Från Allt om Mat
nr 4 1979.
- Byt ut vinet
och mjölken i såsen mot 1 dl fiskbuljong.
- Hetta upp smör
eller margarin och fräs hastigt upp hummerköttet (endast någon minut).
- Häll på 2 msk
sherry och 1 msk konjak och tänd på. Skaka pannan. Tag upp hummern och
ta vara på vätskan som är kvar i pannan.
- Tillsätt vätskan
från flamberingen till såsen.
- Smaksätt med paprika
och några korn cayénne.
|