![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Huachinango VeracruzanoDetta är en läcker mexikansk fiskrätt som i original görs på en fisk som på spanska heter Huachinango. Fisken finns i Mexiko i två former, den större "pacífico" som fångas i Stilla havet och den mindre "golfo" som fångas i Mexikanska golfen. Eftersom rätten har sitt ursprung i Veracruz, så är det i det här fallet frågan om den senare. Fisken, som är ganska stor med rosa skinn är en typ av havsabborre, (Lat. perciformes: lutjanus purpureus). På engelska heter den Caribbean red snapper. Eftersom den väl sällan förirrar sig upp hit till våra breddgrader, så får vi ta något annat i stället. Någon ganska stor fisk med fast vitt kött som t ex Torsk kan fungera som ersättning. Eller varför inte Kungsfisken, kanske mer känd under sitt norska namn Uer. Den är åtminstone utseendemässigt någorlunda lik en Huachinango med sitt rosa skinn. En liten genväg i för den bekväme är att ersätta de färska tomaterna i receptet med en burk krossade tomater i stället. I Mexiko kan man förvänta sig att mängden chile är rejält tilltagen för en riktigt "het" fiskgryta. Den som vill laga till en turistvariant är naturligtvis något försiktigare med doseringen. Tillredning
|
|
|
[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar] | |
Sidan uppdaterad 1999-01-31 |