Ingredienser
(för 4)
30-40
färska blåmusslor
1 fiskbuljongtärning + 3-4 dl vatten
1 liten finhackad lök
Till
gratängmassan:
100 g rumstempererat smör
ca 2 dl nyrivet dagsgammalt vitt bröd
1 äggula
3-4 msk finhackad gul lök
2-3 pressade vitlöksklyftor
ca 1 dl hackad persilja
1 krm nymalen vitpeppar
ca 1/2 tsk salt
|
|
Gratinerade
färska musslor
Här ligger varje
mussla under en smakrik gratängmassa där vitlöken dominerar. Den som vill
undvika vitlök kan utesluta den helt och i stället ge massan ett uppfriskande
smaklyft med 1-2 tsk citronsaft.
Receptet är från
Allt om Mat nr 14 1980.
Tillredning
- Skölj och skrapa
musslorna.
- Koka upp fiskbuljongen
och löken i en rymlig kastrull. Tillsätt musslorna och koka
dem under lock 5-8 minuter tills alla har öppnat sig.
- Låt musslorna
svalna, sila buljongen och spara i frysen till soppa eller sås.
- Rensa musslorna
ur sina skal. Tag ev bort "skägget". Lägg tillbaka musslorna i skalhalvorna,
ställ dem på en långpanna.
- Sätt ugnen på
275 °C. Blanda samtliga ingredienser till gratängmassan.
- Doppa fingrarna
i kallt vatten och forma små "plattor" av massan eller klicka ut den
över varje mussla och platta till. Huvudsaken är att varje mussla blir
något så när täckt av massa.
- Sätt långpannan
i ugnen och gratinera 5-8 minuter så att massan får färg och musslorna
blir genomvarma. Servera omgående ev på snigelfat om det finns.
|