KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för 4)

30-40 färska blåmusslor
1 fiskbuljongtärning + 3-4 dl vatten
1 liten finhackad lök

Till gratängmassan:
100 g rumstempererat smör
ca 2 dl nyrivet dagsgammalt vitt bröd
1 äggula
3-4 msk finhackad gul lök
2-3 pressade vitlöksklyftor
ca 1 dl hackad persilja
1 krm nymalen vitpeppar
ca 1/2 tsk salt

 

Gratinerade färska musslor

Här ligger varje mussla under en smakrik gratängmassa där vitlöken dominerar. Den som vill undvika vitlök kan utesluta den helt och i stället ge massan ett uppfriskande smaklyft med 1-2 tsk citronsaft.

Receptet är från Allt om Mat nr 14 1980.

Tillredning

  1. Skölj och skrapa musslorna.
     
  2. Koka upp fiskbuljongen och löken i en rymlig kastrull. Tillsätt musslorna och koka dem under lock 5-8 minuter tills alla har öppnat sig.
     
  3. Låt musslorna svalna, sila buljongen och spara i frysen till soppa eller sås.
     
  4. Rensa musslorna ur sina skal. Tag ev bort "skägget". Lägg tillbaka musslorna i skalhalvorna, ställ dem på en långpanna.
     
  5. Sätt ugnen på 275 °C. Blanda samtliga ingredienser till gratängmassan.
     
  6. Doppa fingrarna i kallt vatten och forma små "plattor" av massan eller klicka ut den över varje mussla och platta till. Huvudsaken är att varje mussla blir något så när täckt av massa.
     
  7. Sätt långpannan i ugnen och gratinera 5-8 minuter så att massan får färg och musslorna blir genomvarma. Servera omgående ev på snigelfat om det finns.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 1999-01-15