Ingredienser
(för 4)
2
kokta humrar à 400-500 g (frysta går bra)
100 g färska champinjoner
2 msk konjak
1/2-1 dl riven schweizerost
Till
mornaysås:
1+1 msk smör
1 msk mjöl
3 dl vispgrädde
2 äggulor
1/2 dl riven schweizerost
1/2 krm nymalen vitpeppar
1/2 tsk salt
|
|
Gratinerad
hummer
Hummer och champagne
förknippas gärna med nyårsfirandet. Det är en perfekt supé - men också
en dyrbar lyx. Detta om man väljer färsk hummer.
Med fryst hummer
och ett mousserande vin av enklare slag blir den här festmaten mer överkomlig.
Den frysta hummern smakar inte så mycket när den serveras au naturell.
Men om den gratineras blir det festmat. Här är hummerköttet smaksatt med
lite konjak och champinjoner för att sedan täckas med en fin mornaysås
smaksatt med ost.
Hummern skall vara
tinad före tillagningen. Det sker bäst om den dagen innan serveringen
läggs i kyl, så upptiningen blir långsam. Själva
tillagningen kan förberedas så att humrarna görs klara
ett par timmar i förväg fram till gratineringen. Tänk på
att förvara humrarna svalt under väntetiden.
Receptet är från
Allt om Mat nr 16 1980.
Tillredning
- Dela humrarna
med en kraftig kniv. Börja mitt uppe på skölden och
skär framåt genom huvudet. Vänd och skär bakåt
genom stjärten som ska ligga rakt utmed brädan. Se till att
stjärt och skölddelarna hänger ihop till halvor.
- Plocka bort den
skalliknande magsäcken som sitter längst framtill i varje halva. Tag
ut allt hummerkött ur stjärt, leder och klor. Klorna går lättast att
knäcka med en nötknäppare. Låt skalhalvorna torka upp och ner.
- Skär allt hummerkött
i ca 1 cm stora bitar. Skölj och skär champinjonerna i lika stora bitar.
Koka ihop champinjonerna med konjak tills all vätska kokat in. Låt hummerköttet
"ånga" med under lock ett par minuter på slutet.
- Koka mornaysåsen:
fräs 1 msk smör tillsammans med 1 msk mjöl utan att det får färg. Späd
med grädden under uppkok och vispning, koka 5 minuter. Tag kastrullen
från värmen och vispa i äggulor, osten samt ca 1 msk smör. Smaka av
med salt och peppar.
- Lägg en strimma
av sås i botten på varje skalhalva. Fördela därpå hummerkött och champinjonblandningen.
Täck slutligen med den resterande såsen och strö över riven ost. Så
här långt kan man förbereda en eller ett par timmar i förväg.
- Sätt ugnen
på 275 °C och gratinera humrarna 8-10 minuter och tills de
fått vacker färg. Servera en skalhalva per person omgående
efter gratineringen.
|