KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för 4)

2 kokta humrar à 400-500 g (frysta går bra)
100 g färska champinjoner
2 msk konjak
1/2-1 dl riven schweizerost

Till mornaysås:
1+1 msk smör
1 msk mjöl
3 dl vispgrädde
2 äggulor
1/2 dl riven schweizerost
1/2 krm nymalen vitpeppar
1/2 tsk salt

 

Gratinerad hummer

Hummer och champagne förknippas gärna med nyårsfirandet. Det är en perfekt supé - men också en dyrbar lyx. Detta om man väljer färsk hummer.

Med fryst hummer och ett mousserande vin av enklare slag blir den här festmaten mer överkomlig. Den frysta hummern smakar inte så mycket när den serveras au naturell. Men om den gratineras blir det festmat. Här är hummerköttet smaksatt med lite konjak och champinjoner för att sedan täckas med en fin mornaysås smaksatt med ost.

Hummern skall vara tinad före tillagningen. Det sker bäst om den dagen innan serveringen läggs i kyl, så upptiningen blir långsam. Själva tillagningen kan förberedas så att humrarna görs klara ett par timmar i förväg fram till gratineringen. Tänk på att förvara humrarna svalt under väntetiden.

Receptet är från Allt om Mat nr 16 1980.

Tillredning

  1. Dela humrarna med en kraftig kniv. Börja mitt uppe på skölden och skär framåt genom huvudet. Vänd och skär bakåt genom stjärten som ska ligga rakt utmed brädan. Se till att stjärt och skölddelarna hänger ihop till halvor.
     
  2. Plocka bort den skalliknande magsäcken som sitter längst framtill i varje halva. Tag ut allt hummerkött ur stjärt, leder och klor. Klorna går lättast att knäcka med en nötknäppare. Låt skalhalvorna torka upp och ner.
     
  3. Skär allt hummerkött i ca 1 cm stora bitar. Skölj och skär champinjonerna i lika stora bitar. Koka ihop champinjonerna med konjak tills all vätska kokat in. Låt hummerköttet "ånga" med under lock ett par minuter på slutet.
     
  4. Koka mornaysåsen: fräs 1 msk smör tillsammans med 1 msk mjöl utan att det får färg. Späd med grädden under uppkok och vispning, koka 5 minuter. Tag kastrullen från värmen och vispa i äggulor, osten samt ca 1 msk smör. Smaka av med salt och peppar.
     
  5. Lägg en strimma av sås i botten på varje skalhalva. Fördela därpå hummerkött och champinjonblandningen. Täck slutligen med den resterande såsen och strö över riven ost. Så här långt kan man förbereda en eller ett par timmar i förväg.
     
  6. Sätt ugnen på 275 °C och gratinera humrarna 8-10 minuter och tills de fått vacker färg. Servera en skalhalva per person omgående efter gratineringen.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 1999-01-15