Ingredienser
(för 8)
1
paket fryst bläckfisk, 454 g
8 tandpetare
2 msk smör
2 msk olja
Till
fyllningen:
1 stor eller 2 små tomater
100 g mozzarellaost
175 g fryst, hackad spenat
2 äggulor
1/2 tsk salt
1/2 tsk torkad basilika
Till
såsen:
100 g smör
1 tsk torkad basilika
4 tomater
2 msk tomatpuré
1/2 tsk salt
|
|
Fylld
bläckfisk i kryddig tomatsås
Små portionsbläckfiskar
i förpackningar om 8 stycken finns i den vanliga livsmedelshandeln. Denna
rätt passar utmärkt som en förrätt.
Receptet är från
Allt om Mat nr 16 1992.
Tillredning
- Tina bläckfisken
och spenaten. Rensa bläckfisken genom att först avlägsna huvudet, sedan
dra av skinnet. Dra sedan loss den tunna skidan som löper längs insidan
och skölj bläckfisken inuti.
- Skär ett litet
kryss i tomaterna, och skålla dem i kokande vatten några sekunder. Dra
av skalet, dela dem på mitten, längs midjan, och ta ur kärnorna med
en liten sked. Skär tomatköttet i små tärningar.
- Tärna även mozarellaosten
och krama vätskan ur spenaten. Blanda samman tomater, mozarellaost,
spenat, äggulor, salt och basilika i en bunke. Värm 8 tallrikar i 50
C, i ugnen.
- Skålla även tomaterna
till såsen enligt beskrivningen ovan, och kör dem sedan i matberedare.
Smält smöret i en kastrull.
- Tillsätt basilikan
och låt småputtra på svag värme någon minut. Blanda sedan i tomaterna
och tomatpurén, och låt småputtra på svag värme, under lock, 10-15 minuter.
Smaka av med salt.
- Fördela fyllningen
i bläckfiskarna och tillslut dem med en tandpetare. Torka av bläckfiskarna
runt om. Smält samman smör och olja i en stekpanna. Lägg i bläckfiskarna
när fettet börjar ta färg. Stek dem på medelstark värme, runt om, tills
de får en fin gyllenbrun färg.
- Servera bläckfisken
på varma tallrikar, i en spegel av tomatsås. Garnera med färska basilikablad.
|