KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för 8)

1 paket fryst bläckfisk, 454 g
8 tandpetare
2 msk smör
2 msk olja

Till fyllningen:
1 stor eller 2 små tomater
100 g mozzarellaost
175 g fryst, hackad spenat
2 äggulor
1/2 tsk salt
1/2 tsk torkad basilika

Till såsen:
100 g smör
1 tsk torkad basilika
4 tomater
2 msk tomatpuré
1/2 tsk salt

 

Fylld bläckfisk i kryddig tomatsås

Små portionsbläckfiskar i förpackningar om 8 stycken finns i den vanliga livsmedelshandeln. Denna rätt passar utmärkt som en förrätt.

Receptet är från Allt om Mat nr 16 1992.

Tillredning

  1. Tina bläckfisken och spenaten. Rensa bläckfisken genom att först avlägsna huvudet, sedan dra av skinnet. Dra sedan loss den tunna skidan som löper längs insidan och skölj bläckfisken inuti.
     
  2. Skär ett litet kryss i tomaterna, och skålla dem i kokande vatten några sekunder. Dra av skalet, dela dem på mitten, längs midjan, och ta ur kärnorna med en liten sked. Skär tomatköttet i små tärningar.
     
  3. Tärna även mozarellaosten och krama vätskan ur spenaten. Blanda samman tomater, mozarellaost, spenat, äggulor, salt och basilika i en bunke. Värm 8 tallrikar i 50  C, i ugnen.
     
  4. Skålla även tomaterna till såsen enligt beskrivningen ovan, och kör dem sedan i matberedare. Smält smöret i en kastrull.
     
  5. Tillsätt basilikan och låt småputtra på svag värme någon minut. Blanda sedan i tomaterna och tomatpurén, och låt småputtra på svag värme, under lock, 10-15 minuter. Smaka av med salt.
     
  6. Fördela fyllningen i bläckfiskarna och tillslut dem med en tandpetare. Torka av bläckfiskarna runt om. Smält samman smör och olja i en stekpanna. Lägg i bläckfiskarna när fettet börjar ta färg. Stek dem på medelstark värme, runt om, tills de får en fin gyllenbrun färg.
     
  7. Servera bläckfisken på varma tallrikar, i en spegel av tomatsås. Garnera med färska basilikablad.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 1999-01-14