Ingredienser
(för 4)
1
kg extra stora oskalade räkor
8-10 dl olja till fritering
Till
frityrsmet:
1/2 dl ljummen öl
1/2 dl ljummet vatten
2 msk olja
1 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 hårt vispad äggvita
Tillbehör:
Rhode Islandsås (se moment 4)
ris eller kokt pressad potatis
citronklyfta
rejält med persilja till fritering
|
|
Friterade
räkor med Rhode islandsås
Vid fritering är
det viktigt att oljan håller en hög temperatur (ca 180 °C). Det betyder
att man måste vara ytterst varsam. Om oljan överhettas förstörs den snabbare
och bränns sönder med en otrevlig smak som bieffekt. Vad värre är, en
överhettad olja är lättantändlig varför man bör undvika att fritera över
en öppen låga typ gas eller gasol.
Om olyckan ändå skulle
vara framme och oljan börjar brinna får man absolut inte släcka med vatten
utan elden ska kvävas. Enklast går det med ett lock över den brinnande
kastrullen. Stäng även av köksfläkten så snabbt som möjligt. Olja som
en gång upphettats kan bara användas till fritering. Det går bra att sila
oljan sedan den kallnat och spara i flaskor i kylen till nästa gång. Har
du en gång friterat fisk eller skaldjur i oljan bör inga andra råvaror
friteras i den oljan.
Receptet är från
Allt om Mat nr13 1983.
Tillredning
- Blanda samtliga
ingredienser utom äggvitan till frityrsmeten. Vispa till en jämn smet
och låt den stå och svälla medan du skalar räkorna. Vispa äggvitan till
hårt skum och vänd ner den försiktigt i smeten. rör inte i onödan. Detta
för att räkorna ska få ett så frasigt skal som möjligt.
- Hetta upp oljan
till ca 180 °C eller tills en liten brödtärning snabbt får gyllenbrun
färg. Ett annat tecken på att oljan är uppe i rätt temperatur är när
du kan skymta en tendens till små rökslingor.
- Fritering:
Blanda räkorna i frityrsmeten och släpp ner dem försiktig en och en
i oljan. Lägg inte i för många åt gången, då klumpar de lätt ihop sig
och oljan kyls ner. Fritera därför i två eller tre omgångar och låt
räkorna rinna av på dubbelvikt hushållspapper.
- Gör Rhode
Islandsåsen så här: Blanda 1 1/2 dl majonäs med 1 msk tomatpuré,
1 msk torr sherry, 1 krm vitlökspulver, 1/2 tsk salt samt 3-6 stänk
tabasco. Rör det hela till en slät sås och blanda slutligen i 1 dl gräddfil.
- Avsluta det hela
med att fritera persiljan när räkorna är klara. Persiljan måste vara
torr eller väl avrunnen samt alla grova stjälkar borta. Släpp försiktigt
ner en näve persilja åt gången i den heta oljan och fritera några sekunder
tills den får en mörkgrön färg. Servera räkorna så nyfriterade som möjligt
med sina tillbehör.
|