Ingredienser
(för 4)
1/2
kg fiskfilé
saften av lime tillräckligt för att täcka fiskfilén
2 stora bifftomater
1 medelstor lök, fint hackad
2 msk hackad färsk koriander
2 msk olivolja
2 avocado
torkad oregano
1 fint hackad chile som först skalats och kärnats ur
4 oliver
salt
salta kex som tillbehör
|
|
Ceviche
de Acapulco
Ceviche är en vanlig
förrätt som serveras överallt i hela Sydamerika. Fisken som ingår är marinerad
i lime-saft, och blir därför "kokt" på samma sätt som vår inlagda sill.
Fisken som ingår kan vara i stort sett vilken fisk som helst med fast
vitt kött. Den här varianten på ceviche innehåller bara fisk, men det
går naturligtvis bra att utöka detta med skaldjur som t ex räkor och musslor
om så önskas.
Tillredning
- Skär fiskfilén
i tunna skivor, och täck dessa med lime-saften samt strö över salt.
Låt detta stå några timmar tills fisken blivit "kokt", d v s inte längre
är rå.
- Tag upp fiskbitarna
och låt dessa rinna av väl. Blanda med den hackade tomaten, (som först
skalats och kärnats ur), koriander, chile, lök, olja, salt och en aning
pressad lime.
- Lägg alltihop
i en skål som ställs i kylskåpet.
- Före serveringen
tillsätts avocado som skurits i tärningar samt oregano. Servera i cocktailglas,
dekorera med en oliv samt en skiva avocado som sparats undan. Några
salta kex passar fint som tillbehör.
|