KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för 6)

1/2 kg färska (okokta) räkor
2 rödlök
4 lime
ketchup
stark chilesås
matolja
färsk koriander
salt

 

Cebiche de Camarones

Ceviche (eller cebiche) är en vanlig förrätt på fisk och/eller skaldjur som serveras överallt i hela Sydamerika. Här är en variant från Ecuador som bara innehåller räkor. Helst någon form av jätteräkor.

Tillredning

  1. Hacka löken fint, och skölj den sedan med kallt vatten. Lägg den i en skål och strö över salt. Slå över saften från 4 lime. Låt detta stå en stund och dra.
     
  2. Skölj och skala räkorna. Kontrollera om tarmen behöver tas bort. Lägg sedan räkorna i en kastrull med kokande vatten, och koka sakta tills räkorna är färdiga, ca 10 minuter. Ta upp dom från vattnet för att svalna.
     
  3. Lägg sedan räkorna i skålen med den hackade löken i limesaft. Låt dom ligga och vila där i ca 15 minuter.
     
  4. Tillsätt så mycket ketchup att räkorna täcks, och slå i en liten skvätt av kokvattnet från räkorna. Var försiktig bara så att det inte blir för vattnigt. Tillsätt chilesås, en skvätt matolja och den finhackade koriandern, och blanda om.
     
  5. Servera i glas, gärna med salta kex, eller till och med popcorn som tillbehör.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 2000-06-22