Ingredienser
(för 6)
1/2
kg färska (okokta) räkor
2 rödlök
4 lime
ketchup
stark chilesås
matolja
färsk koriander
salt
|
|
Cebiche
de Camarones
Ceviche (eller cebiche)
är en vanlig förrätt på fisk och/eller skaldjur som
serveras överallt i hela Sydamerika. Här är en variant
från Ecuador som bara innehåller räkor. Helst någon
form av jätteräkor.
Tillredning
- Hacka löken
fint, och skölj den sedan med kallt vatten. Lägg den i en
skål och strö över salt. Slå över saften
från 4 lime. Låt detta stå en stund och dra.
- Skölj och
skala räkorna. Kontrollera om tarmen behöver tas bort. Lägg
sedan räkorna i en kastrull med kokande vatten, och koka sakta
tills räkorna är färdiga, ca 10 minuter. Ta upp dom från
vattnet för att svalna.
- Lägg sedan
räkorna i skålen med den hackade löken i limesaft. Låt
dom ligga och vila där i ca 15 minuter.
- Tillsätt
så mycket ketchup att räkorna täcks, och slå i
en liten skvätt av kokvattnet från räkorna. Var försiktig
bara så att det inte blir för vattnigt. Tillsätt chilesås,
en skvätt matolja och den finhackade koriandern, och blanda om.
- Servera i glas,
gärna med salta kex, eller till och med popcorn som tillbehör.
|