KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för 4)

1 burk salladskrabba (à 170g)
1 lök
1 tomat
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 msk finhackad koriander eller persilja
2 msk fint riven ost
1 msk ströbröd
salt

Kokosmjölk:
4 msk rivna kokosflingor
1 dl vatten

Till serveringen:
citron- eller limeklyftor
het chilisås

 

Casquinha de sirí (Gratinerad krabba)

En trevlig liten förrätt eller varför inte som tilltugg till drinken. Denna rätt serveras i olika varianter över hela Brasilien. Allra helst gratinerad i ett litet krabbskal per person. Men det går lika bra att använda t ex skal från pilgrimsmusslor eller liknande för gratineringen. Den här varianten innehåller bara krabbkött, men om man vill kan blanda i t ex lite vitt bröd som doppats i mjölk, eller reda av med lite mjöl.

Tillredning

  1. Hacka lök och vitlök fint. Skala och kärna ur tomaterna, samt hacka i små tärningar.
     
  2. Dra ur kokosmjölken ur flingorna genom att ge dessa ett uppkok i vattnet. Slå alltihop i en finmaskig sil, och pressa ut så mycket kokosmjölk som möjligt med hjälp av en sked.
     
  3. Fräs vitlök, lök och tomater i oljan. Tillsätt krabbköttet och låt det puttra under ca 10 minuter. Slå i kokosmjölken och mot slutet den finhackade koriandern. Smaka av med salt.
     
  4. Fyll skalen och strö över en blandning av riven ost och ströbröd.
     
  5. Gratinera i ugnen ca 10 minuter, eller tills det fått en gyllenbrun färg i 225 °C. Servera genast.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 1999-01-11