Ingredienser
(för 6)
1
1/2 kg räkor
2 medelstora gula lökar
4 tomater
1 1/2 dl matolja
1 rågad matsked curry
80 + 10 g riven kokos
2 citroner, saften av
salt
vatten
Mucuâne:
2 msk matolja
2 vitlöksklyftor
250 g finhackad spenat
kokosvatten
|
|
Curryräkor
från Quelimane
Quelimane är en stad
i Mozambique. Detta recept, som i original heter 'Caril de camarão - Quelimane'
är från boken 'Cozinha regional portuguesa'.
Tillredning
- Skala räkorna
och lägg dem åt sidan. Ta vara på räkskalen och lägg dessa i en kastrull.
Slå på vatten så att skalen täcks, och koka upp. Sila av räkskalen och
slå tillbaka avkoket i kastrullen.
- Tillsätt 80 g
riven kokos och koka återigen upp vattnet från de avkokade räkskalen.
Sila av vattnet igen, och pressa ur kokosen så mycket som möjligt.
- Fräs den hackade
löken i olja. Skär tomaterna i bitar och lägg i dessa. Låt det hela
fräsa ihop cirka 5 min.
- Tillsätt det preparerade
kokosvattnet, men spar en skvätt för tillredningen av mucuâne. Smaksätt
med citronsaften och eventuellt salt. Lägg i curry och de återstående
10 g riven kokos.
- Lägg i de skalade
räkorna. Värm upp men låt ej koka under någon längre tid. Annars blir
räkorna lätt sega. Servera med mucuâne och kokt ris.
- Mucuâne:
Fräs den pressade vitlöken i olja. Blanda i den finhackade spenaten.
Häll slutligen i några skvättar av kokosvattnet och låt det hela koka
ihop tills det tjocknar något.
|