KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för 6)

1 1/2 kg räkor
2 medelstora gula lökar
4 tomater
1 1/2 dl matolja
1 rågad matsked curry
80 + 10 g riven kokos
2 citroner, saften av
salt
vatten

Mucuâne:
2 msk matolja
2 vitlöksklyftor
250 g finhackad spenat
kokosvatten

 

Curryräkor från Quelimane

Quelimane är en stad i Mozambique. Detta recept, som i original heter 'Caril de camarão - Quelimane' är från boken 'Cozinha regional portuguesa'.

Tillredning

  1. Skala räkorna och lägg dem åt sidan. Ta vara på räkskalen och lägg dessa i en kastrull. Slå på vatten så att skalen täcks, och koka upp. Sila av räkskalen och slå tillbaka avkoket i kastrullen.
     
  2. Tillsätt 80 g riven kokos och koka återigen upp vattnet från de avkokade räkskalen. Sila av vattnet igen, och pressa ur kokosen så mycket som möjligt.
     
  3. Fräs den hackade löken i olja. Skär tomaterna i bitar och lägg i dessa. Låt det hela fräsa ihop cirka 5 min.
     
  4. Tillsätt det preparerade kokosvattnet, men spar en skvätt för tillredningen av mucuâne. Smaksätt med citronsaften och eventuellt salt. Lägg i curry och de återstående 10 g riven kokos.
     
  5. Lägg i de skalade räkorna. Värm upp men låt ej koka under någon längre tid. Annars blir räkorna lätt sega. Servera med mucuâne och kokt ris.
     
  6. Mucuâne: Fräs den pressade vitlöken i olja. Blanda i den finhackade spenaten. Häll slutligen i några skvättar av kokosvattnet och låt det hela koka ihop tills det tjocknar något.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 1999-01-13