Ingredienser
(för 4)
4
kokta krabbor
2 1/2 dl mjölk
1 msk smör
2 msk mjöl
1 ägg, vispat
1 tsk salt
1/2 krm cayennepeppar
1/2 krm svartpeppar
1/2 krm vitpeppar (knappt)
1 krm allspice eller kryddsalt
1 tsk fransk osötad senap
saften av en halv citron
några droppar Worchestershiresås
2 msk majonnäs
Till
gratinering:
2 msk majonnäs
1/2 msk mjölk
|
|
Bostonkrabba
Denna ovanliga och
otroligt läckra supérätt på krabba har invandrat från Boston, USA. En
familj med ett stort, gästfritt hus lockade till sig en kokerska från
New Orleans. Hon brukade ofta laga krabba på ett recept, som hon själv
hade smakat sig fram till.
Kokerskan, Mrs Owen,
tyckte inte om att bli störd i sitt kök, som hon räknade till sina oinskränkta
domäner. Och hon tyckte definitivt inte om att lämna ut sitt hemliga recept.
Men skulle det nu tas över Atlanten till något okänt land långt borta,
så kunde det ju vara hänt.
Därför har vi nu
chansen att smaka på denna delikata krabbskapelse à la New Orleans och
Mrs Owen.
Recept från Glad
i Mat nr 4 1985.
Tillredning
- Börja med att
öppna krabborna så att ryggsköldarna blir hela. Det går lätt om man
först bryter av benen och sedan skär med en vass kniv längs den linje
som löper en liten bit innanför skalets ytterkant. Sedan är det bara
att lyfta upp innehållet och pilla ur köttet. Det går lättast med hummergaffel.
Spar lite av den finaste rommen till garnering.
- Knäck klorna försiktigt
och försök att få kloköttet så helt som möjligt. Klorna kan bli en vacker
dekoration.
- Koka upp mjölken.
Fräs smör och mjöl, späd med den heta mjölken och låt småkoka några
minuter till en jämn, len sås. Låt den svalna.
- Rör i det uppvispade
ägget så att det blandas väl med såsen.
- Blanda i salt,
alla kryddor, senap, citronsaft och Worchestershiresås och till sist
majonnäsen. Såsen känns ganska salt, men saltet behövs när krabbköttet
sedan blandas i. Allt det här kan göras i förväg.
- Fyll krabbstuvningen
i de fyra skalen. Rör ut 2 msk majonnäs med 1/2 msk mjölk (eller mer
om det behövs) till en tjock sås som breds över stuvningen. Strö över
rommen genom att smula den mellan fingrarna.
- Ställ in
krabborna i het ugn (250 °C) i 8-10 min. Den sista minuten läggs
krabbklorna i stuvningen så att de blir varma men inte gratinerade.
- Servera genast
med rostat bröd.
Om det blir krabbstuvning
över som inte ryms i skalen kan stuvningen frysas och senare användas
till varma smörgåsar.
Om man vill ha krabbstuvningen
som en liten förrätt, kan fyllningen fyllas i snäckskal eller små portionsformar
och gratineras. Receptet räcker då till 8-10 personer.
|