KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för 4)

4 kokta krabbor
2 1/2 dl mjölk
1 msk smör
2 msk mjöl
1 ägg, vispat
1 tsk salt
1/2 krm cayennepeppar
1/2 krm svartpeppar
1/2 krm vitpeppar (knappt)
1 krm allspice eller kryddsalt
1 tsk fransk osötad senap
saften av en halv citron
några droppar Worchestershiresås
2 msk majonnäs

Till gratinering:
2 msk majonnäs
1/2 msk mjölk

 

Bostonkrabba

Denna ovanliga och otroligt läckra supérätt på krabba har invandrat från Boston, USA. En familj med ett stort, gästfritt hus lockade till sig en kokerska från New Orleans. Hon brukade ofta laga krabba på ett recept, som hon själv hade smakat sig fram till.

Kokerskan, Mrs Owen, tyckte inte om att bli störd i sitt kök, som hon räknade till sina oinskränkta domäner. Och hon tyckte definitivt inte om att lämna ut sitt hemliga recept. Men skulle det nu tas över Atlanten till något okänt land långt borta, så kunde det ju vara hänt.

Därför har vi nu chansen att smaka på denna delikata krabbskapelse à la New Orleans och Mrs Owen.

Recept från Glad i Mat nr 4 1985.

Tillredning

  1. Börja med att öppna krabborna så att ryggsköldarna blir hela. Det går lätt om man först bryter av benen och sedan skär med en vass kniv längs den linje som löper en liten bit innanför skalets ytterkant. Sedan är det bara att lyfta upp innehållet och pilla ur köttet. Det går lättast med hummergaffel. Spar lite av den finaste rommen till garnering.
     
  2. Knäck klorna försiktigt och försök att få kloköttet så helt som möjligt. Klorna kan bli en vacker dekoration.
     
  3. Koka upp mjölken. Fräs smör och mjöl, späd med den heta mjölken och låt småkoka några minuter till en jämn, len sås. Låt den svalna.
     
  4. Rör i det uppvispade ägget så att det blandas väl med såsen.
     
  5. Blanda i salt, alla kryddor, senap, citronsaft och Worchestershiresås och till sist majonnäsen. Såsen känns ganska salt, men saltet behövs när krabbköttet sedan blandas i. Allt det här kan göras i förväg.
     
  6. Fyll krabbstuvningen i de fyra skalen. Rör ut 2 msk majonnäs med 1/2 msk mjölk (eller mer om det behövs) till en tjock sås som breds över stuvningen. Strö över rommen genom att smula den mellan fingrarna.
     
  7. Ställ in krabborna i het ugn (250 °C) i 8-10 min. Den sista minuten läggs krabbklorna i stuvningen så att de blir varma men inte gratinerade.
     
  8. Servera genast med rostat bröd.

Om det blir krabbstuvning över som inte ryms i skalen kan stuvningen frysas och senare användas till varma smörgåsar.

Om man vill ha krabbstuvningen som en liten förrätt, kan fyllningen fyllas i snäckskal eller små portionsformar och gratineras. Receptet räcker då till 8-10 personer.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 1999-01-12