Ingredienser
(för 6-8)
2
dl starkt kaffe
1/2 dl kakaolikör, kaffelikör, konjak eller rom
4 äggvitor
4 äggulor
1 1/4 dl strösocker
400 g mascarponeost eller 400 g philadelphia cream
cheese + 2 msk crème fraiche
skal av 1 citron
skal av 1 apelsin
20-24 (ca 200 g) kex: savoiardi, biscotti el löffelbisquits
2-3 msk kakaopulver
|
|
Tira
mi su
Ett recept på den
italienska efterrätten tira mi su, som betyder 'dra mig upp', eller fritt
översatt 'pigga upp mig'.
Receptet är från
Allt om mat nr 6 1988.
Tillredning
- Brygg kaffet och
låt kallna. Blanda med likör.
- Vispa äggvitorna
till ett hårt skum.
- Vispa äggulor
och socker riktigt vitt och pösigt.
- Blanda i mascarponeost
eller philadelphia utrörd med crème fraiche i gulor och socker.
- Smaksätt med citron-
och apelsinskal.
- Vänd ner äggvitorna
med stora luftiga tag.
- Doppa kexen hastigt
på båda sidorna i kaffelikör. Lägg undan för undan ett lager i botten
på formen.
- Täck med hälften
av mascarponesmeten.
- Lägg resten av
kexen doppade i kaffelikören på smeten och resten av smeten ovanpå.
- Sätt in i kyl
2-3 timmar eller över en natt.
- Servera med siktat
kakaopulver över hela ytan eller i något mönster.
|