KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för 6-8)

2 dl starkt kaffe
1/2 dl kakaolikör, kaffelikör, konjak eller rom
4 äggvitor
4 äggulor
1 1/4 dl strösocker
400 g mascarponeost eller 400 g philadelphia cream cheese + 2 msk crème fraiche
skal av 1 citron
skal av 1 apelsin
20-24 (ca 200 g) kex: savoiardi, biscotti el löffelbisquits
2-3 msk kakaopulver

 

Tira mi su

Ett recept på den italienska efterrätten tira mi su, som betyder 'dra mig upp', eller fritt översatt 'pigga upp mig'.

Receptet är från Allt om mat nr 6 1988.

Tillredning

  1. Brygg kaffet och låt kallna. Blanda med likör.
     
  2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
     
  3. Vispa äggulor och socker riktigt vitt och pösigt.
     
  4. Blanda i mascarponeost eller philadelphia utrörd med crème fraiche i gulor och socker.
     
  5. Smaksätt med citron- och apelsinskal.
     
  6. Vänd ner äggvitorna med stora luftiga tag.
     
  7. Doppa kexen hastigt på båda sidorna i kaffelikör. Lägg undan för undan ett lager i botten på formen.
     
  8. Täck med hälften av mascarponesmeten.
     
  9. Lägg resten av kexen doppade i kaffelikören på smeten och resten av smeten ovanpå.
     
  10. Sätt in i kyl 2-3 timmar eller över en natt.
     
  11. Servera med siktat kakaopulver över hela ytan eller i något mönster.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 1999-01-05