Ingredienser
(för 14-18 bitar)
1
pkt 3-delad tårtbotten
Till
fyllningen:
1 sats vaniljkräm kokt enligt Ekströms pkt av 2 påsar marsan
3 dl mjölk
2 msk socker
4 1/2 dl vispgrädde
Till
marsipantaket:
400 g mandelmassa
3 dl florsocker
ca 5 droppar grön färg
ev 1/2 kuvert glykos (från apoteket à 50 g)
|
|
Princesstårta
Lätt och luftig och
med proffsigt utseende anar man inte att detta är en hemgjord tårta. Man
gör den på idel halvfabrikat så bara de roliga slutmomenten återstår.
Receptet är från
ur Allt om Mat nr 10 1978.
Tillredning
- Börja med att
sjuda krämen till fyllningen enligt beskrivning på paketet. Låt den
kallna.
- Gör marsipanen.
Skölj mandelmasseklumpen hastigt i kallt vatten och låt den ligga ett
tag så mjuknar ev hårda kanter.
- Sikta florsockret
fritt från klumpar och knåda in det i massan med grön-färg och ev glykos.
Fukta händerna ett par gånger med kallvatten så att marsipanen får en
bra konsistens.
- Klipp en rundel
av tårtbottenspaketet, den blir stadigt underlag åt tårtan.
- Vispa grädden
fast och blanda 2/3 av den med krämen.
- Bred blandningen
i två generösa lager mellan tårtbottnarna. Överst ska vara enbart vispgrädde,
bred ut och forma till en jämn kulle. Bred också kräm eller grädde runt
tårtan.
- Sikta florsocker
på en ren handduk och kavla marsipanen till ett sjok som kan täcka tårtan.
Att man fått det tillräckligt stort mäter man med kavelpinnen på vilken
både tårtans höjd och diameter måttas av. Lappa ev sprickor och borsta
marsipanen ren från socker.
- Så kommer det
spännande momentet när taket ska på. Knepet är att marsipanen rullas
upp på kavelpinnen och sedan ganska enkelt rullas ut löst över tårtan.
Har man inte kavel med lös pinne får man ta fantasin till hjälp: en
rulle hyllpapper, det diskade dammsugarröret, en bit rundstav . . .
etc.
- Forma marsipanen
mjukt kring tårtan och skär rent runtom. Flytta tårtan till ett fat,
sikta över florsocker och mästerverket är klart.
|