KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för 4-6)

250 g vetemjöl
3 hela ägg
2 dl mjölk
2 mandariner
1 msk curaçao triple sec
5 msk olja
50 g osaltat smör
50 g strösocker
curaçao triple sec och konjak till flamberingen

 

Crêpes Suzette [1]

Den som vanligt högst osäkra traditionen gör gällande att prinsen av Wales, blivande Edvard VII vid ett av sina besök i Monte Carlo blev föreslagen en pannkaka anrättad på nytt sätt. Efterrätten föll honom i smaken och han frågade hovmästaren om dess namn. Denne förklarade för Hans Kunglig Höghet att rätten var ny och ännu inte hade fått något namn. Då frågade prinsen en av de unga vackra damerna vid hand bord om hennes namn. Hon svarade Suzette.

- I så fall skall namnet vara crêpes Suzette, deklarerade prinsen. Och sedan 1898 har sålunda denna kreation, för första gången presenterad på terassen till Café de Paris i Monte Carlo, serverats på varenda lyxrestaurang i hela världen. Men, inte alltid så som det borde vara. Detta recept ansluter sig helt till originalet, med undantag för att från början flamberades inte crêpen. Flamberingen har tillkommit senare för att göra rätten mer glamorös. Från början användes inte heller apelsiner utan mandariner.

Receptet är taget ur Tore Wretmans bok Mat & Minnen.

Tillredning

  1. Lägg vetemjölet i en bunke och tillsätt äggen. Blanda väl och tillsätt under hand mjölken lite i taget så att det inte klimpar sig. Tillsätt till slut saften av 1 mandarin, 1 msk curaçao triple sec och 5 msk olja. Därefter skall smeten stå och svälla i flera timmar. Är smeten för tjock tillsätts mer mjölk.
     
  2. Rör under tiden 50 g osaltat smör med saften av 1 mandarin, det rivna skalet av mandarinen samt 50 g strösocker.
     
  3. För att grädda pannkakorna använder man en särskild crêpepanna som aldrig nyttjas till annat, som aldrig diskas utan endast torkas ur med hushållspapper mellan gångerna. (numera gör en teflonpanna samma tjänst). Grädda pannkakorna så tunna som möjligt. På varje pannkaka lägger man en klick av mandarinsmöret och viker ihop den i fyra delar. De placeras efter hand på ett smörat silverfat, sockras lätt och sätts in under grillelementet för att bli riktigt heta och få en lätt karamelliserad yta.
     
  4. Till sist tas fatet in till bordet och placeras på en tänd réchaud. Så stänks pannkakorna över med litet curaçao triple sec, numera används oftast Grand Marnier, och ett glas konjak. Spriten antänds omedelbart och man strör ytterligare socker över. När spriten brunnit ut och sockret karamelliserats serveras pannkakorna på varma desserttallrikar.
     
    Mandarin är sålunda originalet, men regeln i dag är snarare apelsin.

 

Ingredienser
(för 6)

Till pannkakorna:
4 ägg
2 äggulor
1 dl strösocker, 85 g
1 krm salt
1/2 vaniljstång
4 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl, 150 g
1 msk konjak
50 g smält smör

Till flamberingssåsen:
1 apelsin
6 sockerbitar
saften av 1-2 apelsiner, 1 1/2 dl
3/4 dl konjak
3/4 dl citruslikör
2 msk smör
2 msk strösocker

 

Crêpes Suzettes [2]

Crêpe Suzette är en oemotståndlig höjdare i pannkakssammanhang. Grädda pannkakorna i en liten stekpanna eller ett plättjärn ca 15 cm i diameter. Beräkna tre pannkakor per person.

Recept från Allt om Mat nr 2 1993.

Tillredning

  1. Vispa samman ägg, äggulor, strösocker, salt, och innanmätet i vaniljstången. Tillsätt mjölken i ett par omgångar.
     
  2. Tillsätt sedan vetemjölet, lite i taget, och därefter konjaken, och vispa till en jämn smet. Smält smöret och låt det svalna. Rör ner det i smeten som sedan får stå och svälla en halv timme.
     
  3. Sätt ugnen på 50 °C och värm tallrikarna. Grädda pannkakorna så tunna som möjligt. Låt pannkakorna svalna och vik dem sedan två gånger till en fjärdedel.
     
  4. Gnid sockerbitarna mot skalet av en apelsin. Lägg sockerbitarna i en stekpanna.
     
  5. Pressa saften ur en eller två apelsiner, totalt 1 1/2 dl saft, och häll saften över sockerbitarna. Värm tills sockret har löst sig och låt sedan saften koka ihop något.
     
  6. Blanda konjak och citruslikör i en kastrull och värm blandningen något. Obs! Spriten får absolut inte koka.
     
  7. Rör ner smöret i apelsinsaften. När blandningen börjar sjuda vänder man pannkakorna i smör/saften och lägger dem omlott.
     
  8. Häll över spriten som omedelbart tänds på. Vicka pannan så att lågan sprider sig. Skaka försiktigt och strö samtidigt över sockret. Hettan och sockret bildar en läcker karamellyta.
     
  9. När lågan slocknat serveras pannkakorna omedelbart.

 

Ingredienser
(för 12-15 st)

2 ägg
1 1/4 dl vetemjöl
1/2 krm salt
2 dl tunn grädde
1 dl vatten
2 msk smält smör eller margarin
rivet skal av 1/2 citron
1/2 msk konjak

 

Crêpes Suzettes [3]

Stora kokboken 1968 har följande recept på smeten.

 

Ingredienser
(för 12)

1/2 kg vetemjöl
1 nypa salt
200 g socker
några droppar vaniljextrakt
8 hela ägg
4 äggulor
3/4 l mjölk
2 msk grädde
1 msk smör
3 msk curaçao

 

Crêpes Suzettes [4]

1001 Receitas 1980 har följande recept på smeten.

 

Ingredienser
(för 2)

 

 

Crepas Brasileñas

Från Kahlúas receptsamling från Mexiko på 70-talet kommer följande recept, där såsen varieras men crêpen kan vara lika som här ovan. Möjligen med undantag för de ingredienser som ger smak av citrusfrukt.

Ingredienser och tillredning

  1. Lägg 3 msk smör i en stekpanna och låt det smälta. Tillsätt 4 msk socker och 1 msk pulverkaffe. Blanda väl. Tillsätt 5 msk grädde. Låt allt sjuda upp sakta under omrörning. Tillsätt 9 cl (3 ounces) Kahlúa och 3 cl (1 ounce) brandy.
     
  2. Lägg i 6 crêpes en och en i såsen, och vänd dom flera gånger under en minut. Vik sedan ihop dessa till fjärdedelar. Se till att det kommer med lite sås inuti och utanpå.
     
  3. Lägg tre crêpes på varje desserttallrik. Lägg en kula glass i mitten, och toppa med en klick vispad grädde ovanpå glassen. Strö över hackad mandel.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 1999-01-05