Ingredienser
(för 4-6)
250
g vetemjöl
3 hela ägg
2 dl mjölk
2 mandariner
1 msk curaçao triple sec
5 msk olja
50 g osaltat smör
50 g strösocker
curaçao triple sec och konjak till flamberingen
|
|
Crêpes
Suzette [1]
Den som vanligt högst
osäkra traditionen gör gällande att prinsen av Wales, blivande Edvard
VII vid ett av sina besök i Monte Carlo blev föreslagen en pannkaka anrättad
på nytt sätt. Efterrätten föll honom i smaken och han frågade hovmästaren
om dess namn. Denne förklarade för Hans Kunglig Höghet att rätten var
ny och ännu inte hade fått något namn. Då frågade prinsen en av de unga
vackra damerna vid hand bord om hennes namn. Hon svarade Suzette.
- I så fall skall
namnet vara crêpes Suzette, deklarerade prinsen. Och sedan 1898 har sålunda
denna kreation, för första gången presenterad på terassen till Café de
Paris i Monte Carlo, serverats på varenda lyxrestaurang i hela världen.
Men, inte alltid så som det borde vara. Detta recept ansluter sig helt
till originalet, med undantag för att från början flamberades inte crêpen.
Flamberingen har tillkommit senare för att göra rätten mer glamorös. Från
början användes inte heller apelsiner utan mandariner.
Receptet är taget
ur Tore Wretmans bok Mat & Minnen.
Tillredning
- Lägg vetemjölet
i en bunke och tillsätt äggen. Blanda väl och tillsätt under hand mjölken
lite i taget så att det inte klimpar sig. Tillsätt till slut saften
av 1 mandarin, 1 msk curaçao triple sec och 5 msk olja. Därefter skall
smeten stå och svälla i flera timmar. Är smeten för tjock tillsätts
mer mjölk.
- Rör under tiden
50 g osaltat smör med saften av 1 mandarin, det rivna skalet av mandarinen
samt 50 g strösocker.
- För att grädda
pannkakorna använder man en särskild crêpepanna som aldrig nyttjas till
annat, som aldrig diskas utan endast torkas ur med hushållspapper mellan
gångerna. (numera gör en teflonpanna samma tjänst). Grädda pannkakorna
så tunna som möjligt. På varje pannkaka lägger man en klick av mandarinsmöret
och viker ihop den i fyra delar. De placeras efter hand på ett smörat
silverfat, sockras lätt och sätts in under grillelementet för att bli
riktigt heta och få en lätt karamelliserad yta.
- Till sist tas
fatet in till bordet och placeras på en tänd réchaud. Så stänks pannkakorna
över med litet curaçao triple sec, numera används oftast Grand Marnier,
och ett glas konjak. Spriten antänds omedelbart och man strör ytterligare
socker över. När spriten brunnit ut och sockret karamelliserats serveras
pannkakorna på varma desserttallrikar.
Mandarin är sålunda originalet, men regeln i dag är snarare apelsin.
|
Ingredienser
(för 6)
Till
pannkakorna:
4 ägg
2 äggulor
1 dl strösocker, 85 g
1 krm salt
1/2 vaniljstång
4 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl, 150 g
1 msk konjak
50 g smält smör
Till
flamberingssåsen:
1 apelsin
6 sockerbitar
saften av 1-2 apelsiner, 1 1/2 dl
3/4 dl konjak
3/4 dl citruslikör
2 msk smör
2 msk strösocker
|
|
Crêpes
Suzettes [2]
Crêpe Suzette är
en oemotståndlig höjdare i pannkakssammanhang. Grädda pannkakorna i en
liten stekpanna eller ett plättjärn ca 15 cm i diameter. Beräkna tre pannkakor
per person.
Recept från Allt
om Mat nr 2 1993.
Tillredning
- Vispa samman ägg,
äggulor, strösocker, salt, och innanmätet i vaniljstången. Tillsätt
mjölken i ett par omgångar.
- Tillsätt sedan
vetemjölet, lite i taget, och därefter konjaken, och vispa till en jämn
smet. Smält smöret och låt det svalna. Rör ner det i smeten som sedan
får stå och svälla en halv timme.
- Sätt ugnen på
50 °C och värm tallrikarna. Grädda pannkakorna så tunna som möjligt.
Låt pannkakorna svalna och vik dem sedan två gånger till en fjärdedel.
- Gnid sockerbitarna
mot skalet av en apelsin. Lägg sockerbitarna i en stekpanna.
- Pressa saften
ur en eller två apelsiner, totalt 1 1/2 dl saft, och häll saften över
sockerbitarna. Värm tills sockret har löst sig och låt sedan saften
koka ihop något.
- Blanda konjak
och citruslikör i en kastrull och värm blandningen något. Obs! Spriten
får absolut inte koka.
- Rör ner smöret
i apelsinsaften. När blandningen börjar sjuda vänder man pannkakorna
i smör/saften och lägger dem omlott.
- Häll över spriten
som omedelbart tänds på. Vicka pannan så att lågan sprider sig. Skaka
försiktigt och strö samtidigt över sockret. Hettan och sockret bildar
en läcker karamellyta.
- När lågan slocknat
serveras pannkakorna omedelbart.
|
Ingredienser
(för 12-15 st)
2
ägg
1 1/4 dl vetemjöl
1/2 krm salt
2 dl tunn grädde
1 dl vatten
2 msk smält smör eller margarin
rivet skal av 1/2 citron
1/2 msk konjak
|
|
Crêpes
Suzettes [3]
Stora kokboken 1968
har följande recept på smeten.
|
Ingredienser
(för 12)
1/2
kg vetemjöl
1 nypa salt
200 g socker
några droppar vaniljextrakt
8 hela ägg
4 äggulor
3/4 l mjölk
2 msk grädde
1 msk smör
3 msk curaçao
|
|
Crêpes
Suzettes [4]
1001 Receitas 1980
har följande recept på smeten.
|
|
Crepas
Brasileñas
Från Kahlúas receptsamling
från Mexiko på 70-talet kommer följande recept, där såsen varieras men
crêpen kan vara lika som här ovan. Möjligen med undantag för de ingredienser
som ger smak av citrusfrukt.
Ingredienser
och tillredning
- Lägg 3 msk smör
i en stekpanna och låt det smälta. Tillsätt 4 msk socker och 1 msk pulverkaffe.
Blanda väl. Tillsätt 5 msk grädde. Låt allt sjuda upp sakta under omrörning.
Tillsätt 9 cl (3 ounces) Kahlúa och 3 cl (1 ounce) brandy.
- Lägg i 6 crêpes
en och en i såsen, och vänd dom flera gånger under en minut. Vik sedan
ihop dessa till fjärdedelar. Se till att det kommer med lite sås inuti
och utanpå.
- Lägg tre crêpes
på varje desserttallrik. Lägg en kula glass i mitten, och toppa med
en klick vispad grädde ovanpå glassen. Strö över hackad mandel.
|