Ingredienser
(för 4)
1/2
vaniljstång
1 bit citronskal
1 bit apelsinskal
5 dl standardmjölk
1 liten kanelstång
1 dl strösocker
4 äggulor
2 msk maizenamjöl
Till
karamellisering:
1 dl strösocker + 2 msk vatten
|
|
Crema
Catalana
En typisk katalansk
efterrätt, brylépuddingarnas brylépudding. Ovanpå den lena äggkrämen ska
det vara ett krispigt knäcklager, precis som tunn is. För att åstadkomma
detta karamelliserar katalanerna sockret med ett speciellt järn, som de
glödgar över gaslågan. Det kan vara svårt på hemmaplan, därför har vi
i stället gjort karamellen i stekpannan. Då får du också det härliga knäcklagret.
Receptet är från
Allt om Mat nr 3 1992.
Tillredning
- Snitta vaniljstången
på längden och skrapa ur kornen i en tjockbottnad kastrull. Skär skalbitar
stora som femkronor från citron och apelsin.
- Låt 4 dl av mjölken
sjuda med vaniljen, fruktskal och kanelstång i ca 10 min på svag värme.
- Sila mjölken och
blanda den med socker, äggulor och maizenamjölet utrört i resten av
mjölken. Sjud krämen tjock. Låt den kallna. Ställ in i kylskåp.
- Fördela krämen
i portionsskålar. Blanda socker och vatten i en gjutjärnspanna. Hetta
upp pannan och rör tills sockret smält. Låt koka kraftigt och avbryt
när massan börjar bli brun. Häll genast upp den på den kalla äggkrämen.
Servera när knäcklagret svalnat. De kan också stå i kylskåp ca 1 timme.
|