KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för 4)

1/2 vaniljstång
1 bit citronskal
1 bit apelsinskal
5 dl standardmjölk
1 liten kanelstång
1 dl strösocker
4 äggulor
2 msk maizenamjöl

Till karamellisering:
1 dl strösocker + 2 msk vatten

 

Crema Catalana

En typisk katalansk efterrätt, brylépuddingarnas brylépudding. Ovanpå den lena äggkrämen ska det vara ett krispigt knäcklager, precis som tunn is. För att åstadkomma detta karamelliserar katalanerna sockret med ett speciellt järn, som de glödgar över gaslågan. Det kan vara svårt på hemmaplan, därför har vi i stället gjort karamellen i stekpannan. Då får du också det härliga knäcklagret.

Receptet är från Allt om Mat nr 3 1992.

Tillredning

  1. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur kornen i en tjockbottnad kastrull. Skär skalbitar stora som femkronor från citron och apelsin.
     
  2. Låt 4 dl av mjölken sjuda med vaniljen, fruktskal och kanelstång i ca 10 min på svag värme.
     
  3. Sila mjölken och blanda den med socker, äggulor och maizenamjölet utrört i resten av mjölken. Sjud krämen tjock. Låt den kallna. Ställ in i kylskåp.
     
  4. Fördela krämen i portionsskålar. Blanda socker och vatten i en gjutjärnspanna. Hetta upp pannan och rör tills sockret smält. Låt koka kraftigt och avbryt när massan börjar bli brun. Häll genast upp den på den kalla äggkrämen. Servera när knäcklagret svalnat. De kan också stå i kylskåp ca 1 timme.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 1999-01-05