KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för 10-12)

7 dl vispgrädde
3 dl mjölk
2 vaniljstänger
12 äggulor
1 3/4 dl socker, 150 g

Karamelltak:
3 dl socker, varav gärna en del farinsocker

 

Crême Brulée med karamelltak

Crême Brulée, ej att förväxla med brylépudding, lagas i portionskoppar och är lenaste tänkbara vaniljkräm under ett sprött och knäckigt tak.

Den som inte har, eller vill köpa cocotteformar, kan använda kaffe-, mocca- eller espressokoppar eftersom gräddningen sker vid bara 90 °C. Den gratinerade knäckiga ytan får i det fallet ersättas med ett lager brun farin.

Receptet är från Allt om Mat nr 5 1993.

Tillredning

  1. Värm ugnen till 90 °C. Ställ 10-12 cocotteformar eller koppar i en långpanna.
     
  2. Koka upp grädde, mjölk och vaniljstänger. Klyv vaniljskidorna, skrapa ur kornen och blanda dem i gräddmjölken.
     
  3. Vispa ihop gulor och socker och vispa ner den varma, ej för heta, gräddmjölken.
     
  4. Häll upp i kopparna och sätt in på första falsen i ugnen, häll varmt vatten i långpannan och grädda 1 1/2-1 3/4 tim tills krämen stannat. Hit kan man förbereda dagen innan.
     
  5. Karamelliseringen av ytan kan ske på olika sätt. Ett sätt är i ugn med grillelement. Värm till hetast möjliga övervärme med grill. Ställ hälften av cocotteformarna åt gången i en långpanna med isvatten - krämen får nämligen inte bli varm. Strö över en dryg matsked socker över vardera och gratinera 5-6 minuter högt i ugnen under bevakning.
     
    Ett annat sätt kan användas av den som äger en varmluftspistol. Ställ cocotteformarna på en plåt. Sockra och gratinera snabbt en i taget med hjälp av varmluftspistolen.
     
    Ett tredje sätt får bli lösningen om man använt kaffe- eller moccakoppar som tål ugnsgräddning men inte gratineringshetta. Strö enbart över ett lager farinsocker på ytan före serveringen.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 1999-01-05