Ingredienser
(för 8-10)
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
1 äggula
1 msk kallt vatten
Citronkräm:
3 dl vatten
2 dl strösocker
1 dl citronsaft (från 2 citroner)
5 msk maizenamjöl
4 äggulor
rivet skal av 2 citroner
2 msk smör eller margarin
Maräng:
5 äggvitor
1 tsk vanillinsocker
1 1/2 dl socker
|
|
Citron-
och marängpaj
En riktig festrätt,
som kan erbjudas till en kopp kaffe eller till ett glas portvin.
Ur allt om Mat nr
1 1986.
Tillredning
- Hacka samman vetemjöl
och smör, sätt till äggula och vatten och blanda hastigt samman till
en deg. Låt vila i kylen minst en halvtimme.
- Gör under tiden
citronkrämen. Tvätta citronerna och riv av det yttersta gula på skalen.
Pressa ur saften.
- Blanda vatten,
socker, citronsaft och maizena. Koka upp under omrörning och låt koka
ett par minuter.
- Ta kastrullen
av värmen och vispa ner en äggula i taget. (Tänk på att aluminiumkastrull
tillsammans med stålvisp kan missfärga krämen.) Sätt tillbaka krämen
på plattan och låt sjuda under ständig omrörning. Krämen skall tjockna
men får inte koka.
- Ta krämen från
plattan och rör ned citronskalet och smöret. Låt krämen kallna.
- Tryck ut degen
i en osmord pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Spar lite
av degen och rulla smala stänger av degen som läggs runt kanterna och
trycks fast, så kanten blir jämn.
- Nagga degen med
en gaffel och ställ formen med deg att vila i ca 15 minuter. Sätt under
tiden ugnen på 225 °C. Grädda därefter pajskalet mitt i ugnen ca
15 minuter.
- Låt pajskalet
kallna. Fyll sedan med krämen och ställ in i kylen så krämen stelnar.
Hit går det bra att förbereda.
- Sätt ugnen på
150 °C. Vispa äggvitorna till hårt skum. Sätt till socker och vanillinsocker
och fortsätt vispningen till marängen blir tjock och seg.
- Bred marängsmeten
på pajen och forma till den med hjälp av gaffel. Grädda mitt i ugnen
15-18 minuter tills marängen får fin färg. Låt pajen svalna innan den
serveras.
|