Ingredienser
(ca 10 stora bitar)
Skalet:
2,4 dl siktat vetemjöl
0,6 dl strösocker
1 tsk rivet citronskal
113 g smör eller margarin
1 st lätt vispad äggula
1/4 tsk vaniljsocker
Fyllningen
(Kan med stor fördel halveras):
5 pkt 8 oz cream cheese t ex Philadelphia
3/4 tsk vaniljsocker
1/4 tsk rivet citronskal
4,1 dl strösocker
3 msk vetemjöl
1/4 tsk salt
4-5 ägg
2 äggulor
0,6 dl vispgrädde
Jordgubbsglasering:
2,5 dl färska jordgubbar
1,8 dl vatten
2 msk potatismjöl
1,2 dl strösocker
ELLER: 1 burk jordgubbsylt plus några frysta bär
för dekoration
|
|
Cheesecake
Supreme
Detta recept är
ett välkommet bidrag från en av kokbokens läsare. Insänt
med följande motivering:
"Under de senaste
åren har jag då och då tittat i din receptsamling och plockat upp ett
och annat därifrån. Den har varit mycket trevlig att bli inspirerad av
till nya stordåd i köket. Men då jag nu läst din efterrättsflik så tyckte
jag nog att din samling av cheesecakes var ganska trist. Låt mig föreslå
en något annorlunda variant som jag lärde mig under några års vistelse
i USA. Receptet är direktöversatt till svenska, därav de något udda måtten".
Receptet kommer från
"Better Homes and Gardens" kokbok och är mäktigt och gott men ganska jobbigt
att göra.
Tillredning
- Gör skalet:
Kombinera de tre första ingredienserna. Skär in smöret till det är "smuligt".
Tillsätt äggulor och vanilj och blanda väl. Klappa ut 1/3 av degen på
botten av en form (ca 23 cm diam) med löstagbar kant. Grädda i ugn 200
°C i ca 8 min eller tills den är gyllengul; låt svalna. Smöra formens
sidor och sätt fast den mot botten. Klappa ut resten av degen på sidorna
till lagom höjd (ca 4,5 cm för HELA fyllningssatsen).
- Gör fyllningen:
Låt osten stå framme i rumstemperatur till den mjuknat (1-2 tim). Vispa
den sedan till krämig konsistens. Tillsätt vanilj och citronskal. Blanda
socker, mjöl och salt; blanda in detta gradvis i ostmassan. Tillsätt
så äggen och äggulorna, ett i sänder, och vispa efter varje, bara lagom
så att det blandas in. Rör försiktigt ner grädden. Häll hela härligheten
i den degklädda formen. Grädda 12 min i 230 °C, sänk så värmen till
150 °C och grädda i ytterligare 55 min eller tills en kniv instucken
något off-center kommer ut torr och ren. Tag ut från ugnen och låt svalna
i ca 1/2 tim. Lossa då sidorna från pannan. Kyl ytterligare 1/2 tim
och ta sedan bort formsidan. Kyl minst 2 tim till.
- Gör jordgubbsglasyren:
Mosa hälften av jordgubbarna, tillsätt vattnet, koka i 2 min och mosa
genom sil. Blanda potatismjöl och socker i en kastrull och blanda gradvis
in den varma jordgubbsmixen. Koka upp under konstant omröring. (Om önskat
kan man addera några droppar karamellfärg). Kyl till rumstemperatur.
Lägg ut resten av jordgubbarna på cheesecaken och häll glasyren över.
Med sylt får man ofta addera litet potatismjöl, f ö dekoreras som
ovan. Kyl minst 2 tim.
|