KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(ca 10 stora bitar)

Skalet:
2,4 dl siktat vetemjöl
0,6 dl strösocker
1 tsk rivet citronskal
113 g smör eller margarin
1 st lätt vispad äggula
1/4 tsk vaniljsocker

Fyllningen (Kan med stor fördel halveras):
5 pkt 8 oz cream cheese t ex Philadelphia
3/4 tsk vaniljsocker
1/4 tsk rivet citronskal
4,1 dl strösocker
3 msk vetemjöl
1/4 tsk salt
4-5 ägg
2 äggulor
0,6 dl vispgrädde

Jordgubbsglasering:
2,5 dl färska jordgubbar
1,8 dl vatten
2 msk potatismjöl
1,2 dl strösocker
ELLER: 1 burk jordgubbsylt plus några frysta bär för dekoration

Cheesecake Supreme

Detta recept är ett välkommet bidrag från en av kokbokens läsare. Insänt med följande motivering:

"Under de senaste åren har jag då och då tittat i din receptsamling och plockat upp ett och annat därifrån. Den har varit mycket trevlig att bli inspirerad av till nya stordåd i köket. Men då jag nu läst din efterrättsflik så tyckte jag nog att din samling av cheesecakes var ganska trist. Låt mig föreslå en något annorlunda variant som jag lärde mig under några års vistelse i USA. Receptet är direktöversatt till svenska, därav de något udda måtten".

Receptet kommer från "Better Homes and Gardens" kokbok och är mäktigt och gott men ganska jobbigt att göra.

Tillredning

  1. Gör skalet: Kombinera de tre första ingredienserna. Skär in smöret till det är "smuligt". Tillsätt äggulor och vanilj och blanda väl. Klappa ut 1/3 av degen på botten av en form (ca 23 cm diam) med löstagbar kant. Grädda i ugn 200 °C i ca 8 min eller tills den är gyllengul; låt svalna. Smöra formens sidor och sätt fast den mot botten. Klappa ut resten av degen på sidorna till lagom höjd (ca 4,5 cm för HELA fyllningssatsen).
     
  2. Gör fyllningen: Låt osten stå framme i rumstemperatur till den mjuknat (1-2 tim). Vispa den sedan till krämig konsistens. Tillsätt vanilj och citronskal. Blanda socker, mjöl och salt; blanda in detta gradvis i ostmassan. Tillsätt så äggen och äggulorna, ett i sänder, och vispa efter varje, bara lagom så att det blandas in. Rör försiktigt ner grädden. Häll hela härligheten i den degklädda formen. Grädda 12 min i 230 °C, sänk så värmen till 150 °C och grädda i ytterligare 55 min eller tills en kniv instucken något off-center kommer ut torr och ren. Tag ut från ugnen och låt svalna i ca 1/2 tim. Lossa då sidorna från pannan. Kyl ytterligare 1/2 tim och ta sedan bort formsidan. Kyl minst 2 tim till.
     
  3. Gör jordgubbsglasyren: Mosa hälften av jordgubbarna, tillsätt vattnet, koka i 2 min och mosa genom sil. Blanda potatismjöl och socker i en kastrull och blanda gradvis in den varma jordgubbsmixen. Koka upp under konstant omröring. (Om önskat kan man addera några droppar karamellfärg). Kyl till rumstemperatur. Lägg ut resten av jordgubbarna på cheesecaken och häll glasyren över. Med sylt får man ofta addera litet potatismjöl, f ö dekoreras som ovan. Kyl minst 2 tim.

[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 2000-06-07