KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för 8)

115 st grahamskex
4 msk margarin eller smör
2 dl strösocker
1 1/2 tsk kanel
3 små paket Philadelphia Cream Cheese
2 st ägg
saften av en 1/2 citron
3 dl gräddfil

 

American cheesecake [1]

Kakan ger 8 stora bitar och är ganska mäktig.

Receptet är från Allt om Mat nr 8 1977.

Tillredning

  1. Sätt ugnen på 185 °C.
     
  2. Låt ostpaketen ligga öppnade i rumsvärme, så osten mjuknar något.
     
  3. Krossa grahamskexen i en mortel.
     
  4. Smält margarinet i en kastrull. Blanda ned kexsmulorna. Rör ned 3/4 dl socker och 1/2 tsk kanel i smulorna.
     
  5. Pressa smulblandningen i botten och på sidorna i en pajform, men spar 2 msk till garnering.
     
  6. Grädda i 5 minuter. Tag ut pajen och minska därefter ugnsvärmen till 175 °C.
     
  7. Vispa under tiden osten med elvisp eller gaffel. När osten är mjukvispad, vispa ned äggen, resten av sockret och kanelen samt citronsaften. Massan skall bli pösig.
     
  8. Häll massan i den förbakade pajformen och grädda 20 minuter. Ta ut pajen och täck med gräddfilen. Strö resten av kexsmulorna över. Grädda 5 minuter till.
     
  9. Kyl kakan ordentligt så att den stelnar före serveringen. Den blir bäst om den får stå över natten.

 

Ingredienser
(till en stor tårta)

250 g digestive kex
1 tsk kanel
100 g smält smör

Fyllning:
500 g Philadelphia Cream Cheese
2 dl socker
3 ägg
2 tsk vaniljsocker

Övre skikt:
3-4 dl crème fraiche

 

American cheesecake [2]

Tårtan serveras väl kyld som dessert. Ofta är den dekorerad med någon sorts frukt, bär eller sylt. Vanligt är skivad kiwi, färska jordgubbar eller sura körsbär.

Receptet är från Allt om Mat nr 1 1984.

Tillredning

  1. Sätt ugnen på 175 °C. Krossa kexen ordentligt och blanda med kanel och smör.
     
  2. Tryck ut smulmassan i botten och en bit upp på kanten av en form med lös botten och med minst 24 cm diameter - gärna något mer. Grädda 5 minuter.
     
  3. Vispa sönder osten, rör ned ägg, socker och vaniljsocker.
     
  4. Häll smeten i formen och grädda 45 minuter.
     
  5. Rör crème fraiche, den tunnar sig då något och kan bres över den gräddade tårtan som sedan på nytt sätts in i ugnen 5 minuter.
     
  6. Låt kallna och servera kyld. Tårtan klarar ett par dygn i kylen bara den hålls övertäckt. Frysa går utmärkt.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 1999-01-05