KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för 1)

1 lime
6 cl eller mer av cachaça, rom eller vodka
2-3 matskedar socker efter smak
istärningar

 

Caipirinha

Denna traditionella brasilianska drink görs i original av ett sockerrörsbrännvin som kallas cachaça, lime och rörsocker. Har man ingen cachaça hemma går det bra att använda rom i stället, och får då en caipirissima. Ingen rom heller? Använd vodka och du får en caipiroshka.

Caipirinha görs oftast direkt i glaset, men är man många kan man göra en hel tillbringare med caipirinha på en gång. Multiplicera i så fall receptet med antalet personer.

Tillredning

  1. Tvätta limen och skär bort ändarna där blomknoppen och skaftet suttit. Dela den sedan på längden, och ta bort kärnhuset med ett V-format snitt i varje halva och peta bort eventuella kärnor. Dela sedan de båda halvorna i mindre bitar så att man får totalt 8 st på en lime.
     
  2. Lägg limebitarna i ett glas och tillsätt sockret. Mosa och blanda med en mortelstöt av trä.
     
  3. Tillsätt cachaça och rör om för att blanda.
     
  4. Fyll glaset med is upp till kanten. Justera eventuellt med ytterligare cachaça för att fylla glasen och rör om igen. Servera med en sked eller annat redskap att röra med.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 1999-01-01