Ingredienser
(för 1)
1
lime
6 cl eller mer av cachaça, rom eller vodka
2-3 matskedar socker efter smak
istärningar
|
|
Caipirinha
Denna traditionella
brasilianska drink görs i original av ett sockerrörsbrännvin som kallas
cachaça, lime och rörsocker. Har man ingen cachaça hemma
går det bra att använda rom i stället, och får då en caipirissima.
Ingen rom heller? Använd vodka och du får en caipiroshka.
Caipirinha görs
oftast direkt i glaset, men är man många kan man göra en hel tillbringare
med caipirinha på en gång. Multiplicera i så fall receptet med antalet
personer.
Tillredning
- Tvätta limen
och skär bort ändarna där blomknoppen och skaftet suttit.
Dela den sedan på längden, och ta bort kärnhuset med
ett V-format snitt i varje halva och peta bort eventuella kärnor.
Dela sedan de båda halvorna i mindre bitar så att man får
totalt 8 st på en lime.
- Lägg limebitarna
i ett glas och tillsätt sockret. Mosa och blanda med en mortelstöt
av trä.
- Tillsätt
cachaça och rör om för att blanda.
- Fyll glaset med
is upp till kanten. Justera eventuellt med ytterligare cachaça
för att fylla glasen och rör om igen. Servera med en sked
eller annat redskap att röra med.
|