Ingredienser
skal
från 2 små apelsiner
1 uppklippt vaniljstång
75 cl okryddat brännvin
gärna också 1/2-1 dl konjak
3 dl florsocker
1 bittermandel
florsocker plus lite vatten längre fram
|
|
Apelsinlikör
En hemlagad likör
som blir bäst om den lagras i minst fem-sex månader.
Tillredning
- Tvätta apelsinerna
mycket noga genom att borsta dem i varmt vatten med lite milt diskmedel.
Skölj och torka frukten torr.
- Skär av det allra
yttersta fruktskalet tunt med en bra potatisskalare. Tag inte med något
av det vita innerskalet.
- Varva skalrasp
och florsocker i en stor glasburk. Klipp upp vaniljstången och lägg
i den. Krossa bittermandeln (genom att t ex lägga den i en liten plastpåse,
banka lätt med hammare), och lägg ner den också. Slå över spriten och
stäng burken. Låt det hela stå i ca 3 veckor.
- Koka sedan en
sockerlag av förslagsvis 5 dl florsocker plus 1 dl vatten. Låt lagen
kallna.
- Sila likören och
smaka av den varsamt med sockerlagen, men inte för mycket för likören
är godast om den inte blir alltför söt. Häll upp på flaskor och lagra
den minst ett par månader men mycket gärna ett helt år.
|