KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser

skal från 2 små apelsiner
1 uppklippt vaniljstång
75 cl okryddat brännvin
gärna också 1/2-1 dl konjak
3 dl florsocker
1 bittermandel
florsocker plus lite vatten längre fram

 

Apelsinlikör

En hemlagad likör som blir bäst om den lagras i minst fem-sex månader.

Tillredning

  1. Tvätta apelsinerna mycket noga genom att borsta dem i varmt vatten med lite milt diskmedel. Skölj och torka frukten torr.
     
  2. Skär av det allra yttersta fruktskalet tunt med en bra potatisskalare. Tag inte med något av det vita innerskalet.
     
  3. Varva skalrasp och florsocker i en stor glasburk. Klipp upp vaniljstången och lägg i den. Krossa bittermandeln (genom att t ex lägga den i en liten plastpåse, banka lätt med hammare), och lägg ner den också. Slå över spriten och stäng burken. Låt det hela stå i ca 3 veckor.
     
  4. Koka sedan en sockerlag av förslagsvis 5 dl florsocker plus 1 dl vatten. Låt lagen kallna.
     
  5. Sila likören och smaka av den varsamt med sockerlagen, men inte för mycket för likören är godast om den inte blir alltför söt. Häll upp på flaskor och lagra den minst ett par månader men mycket gärna ett helt år.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 1999-01-01