Ingredienser
(för 12-16 bröd)
7
1/2 dl vetemjöl, 450 g
1 paket torrjäst
2 tsk salt
1 litet ägg
2 1/2 dl vatten
|
|
Stekpannebröd
Har man som i båten
bara en stekpanna ombord kan man "baka" bröd ändå. Den som vill göra det
bekvämt för sig kan redan hemma mäta upp mjölet i plastpåse och på så
sätt slippa stå ombord och pytsa med mjölet. Det blir också lättare att
förvara på det sättet.
Receptet är från
Allt om Mat nr 7 1991.
Tillredning
- Mät upp vetemjöl,
torrjäst och salt i en skål och tillsätt sedan ägg. Hetta upp vattnet
till 45 °C. Tillsätt det och arbeta snabbt ihop alltsammans till en
deg. Låt degen jäsa ca 30 min.
- Arbeta degen och
dela den sedan i fyra delar medan den fortfarande är i bunken. Ta sedan
upp en del i taget. dela den i tre eller fyra delar och kavla, med en
flaska eller tumma ut degbiten till en kaffefatsstor rundel, knappt
1/2 cm tjock. Lägg dem i bakduk medan de väntar på gräddning.
- Hetta upp stekpannan
och smörj den lite med matfett med hjälp av en bit papper. Lägg ner
bröden att grädda tills det vitnar. Vänd då och grädda på andra sidan.
- Förvara brödet
under en bakduk och stänk eventuellt lite vatten på det.
|