Ingredienser
450
g (16 oz) maniokstärkelse
1 1/4 dl (1/2 cup) solrosfröolja
1 3/4 dl (3/4 cup) mjölk
3 stora ägg
3/4 dl (1/3 cup) riven parmesanost
4 dl (1 3/4 cup) mild cheddarost, riven
|
|
Pão
de queijo (Ostbröd) [1]
Ett berömt bröd
från den Brasilianska delstaten Minas Gerais. Men också ganska
ovanligt, eftersom receptet inte innehåller något vetemjöl,
utan bara maniokstärkelse (som heter polvilho doce i Brasilien).
Jäsningen av bröden sker endast med hjälp av den ånga
som bildas vid bakningen.
Dessa bröd håller
sig inte särskilt länge, och är allra godast direkt från
ugnen. Dom är beroendeframkallande.
Tillredning
- Koka upp mjölk
och olja i en kastrull. Tillsätt maniokan, blanda väl och
låt svalna något. Tillsätt ett ägg i taget. Slutligen
tillsätt den rivna osten, och blanda ordentligt.
- Dela degen i bitar
stora som en valnöt. Ta lite olja i handflatorna och forma degen
till bollar.
- Lägg bröden
på en bakplåt. Grädda i ugn i 200 °C 10-12 minuter.
Servera bröden varma.
|
Ingredienser
(för 48 gifflar)
1
paket torrjäst, eller 1 tärning vanlig jäst
2 1/2 dl varm mjölk (1 cup)
2 msk socker
2 tsk salt
110 g smör (1/4 pound)
2 lätt vispade ägg
16-20 dl vetemjöl (7 - 8 1/4 cups all-purpose flour)
2 dl ljust öl (3/4 cup)
5 dl riven ost, schweizer eller liknande (2 cups)
|
|
Pão
de queijo (Ostbröd) [2]
Detta recept är
taget ur boken Brazilian Cookery, Traditional and Modern. Ursprungligen
kommer det från Gladys Marie Silva, Mato Grosso.
(1 cup = 2,37 dl)
(1 pound = 454 g)
Tillredning
- Lös upp jästen
i den varma mjölken. Tillsätt smör och lätt vispade
ägg. Låt det stå i 10 minuter.
- Tillsätt
sedan ölet och 7-8 dl av mjölet (3 cups). Rör med en
träslev tills bubblor börjar bli synliga. Tillsätt osten.
- Täck över
och låt det stå på en varm plats för att jäsa.
- När smeten
har fördubblats, skär ner den med en kniv, och knåda
in ytterligare 7-8 dl mjöl (3 cups). Knåda ordentligt och
tillsätt allt eftersom ytterligare mjöl 3-6 dl (1-2 1/4 cup)
tills degen känns smidig och inte längre fastnar på
händerna. Täck över och låt degen jäsa igen.
- Forma degen till
gifflar, genom att dela den i delar som utkavlade blir ungefär 25 cm
i diameter och 1 cm i tjocklek. Pensla med smält smör, och
skär upp degen i 12 pajformade bitar.
- Rulla ihop varje
bit med början i den breda änden. Sträck degen lite lätt
när du rullar ihop den.
- Lägg rullarna
raka eller böjda på en smord bakplåt med den änden
neråt för att undvika att de rullar upp sig.
- Täck över
och placera plåten på en varm plats igen för att jäsa
igen.
- Pensla med smält
smör eller äggula som är utspädd i lite mjölk.
- Grädda i
ca 20 minuter i ugn i 200 °C. (375 °F)
|