Ingredienser
11-12
dl vetemjöl (700 g)
1 påse torrjäst
2 tsk salt
1-2 msk socker
3 1/2 dl mjölk eller vatten
2 msk matolja
|
|
Bullar
på en timme
Receptet är
ur Allt om Mat nr 3 1979.
Tillredning
- Blanda alla torra
ingredienser.
- Värm degvätskan
med matoljan till 45 - 50 °C och arbeta ihop alltsammans till en smidig
deg, som släpper bunkens kanter.
- Ställ degen
att jäsa 10 minuter.
- Tag upp och arbeta
ihop degen. Låt den jäsa ytterligare 10 minuter.
- Tag upp och dela
degen i tre delar. Arbeta ihop och rulla ut varje del till en sträng,
som delas i 12 bullar.
- Doppa snittytan
på varje bulle i vallmo- eller sesamfrö och lägg dem
på smord plåt.
- När plåten
är fylld med bullar lägg en bakduk över och tryck till
bullarna med botten av en plåt, så de blir platta. Låt
dem sedan jäsa 15 - 20 minuter.
Ett annat sätt att baka ut bullarna: Trilla dem runda och lägg
dem i rikligt med vetemjöl. Tryck med skaftet av en kniv rutor
som mönster. Ställ att jäsa.
- Värm under
tiden ugnen till 250 °C.
- Grädda ca
5 minuter.
|