KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(ca 20 st)

25 g vanlig bakjäst
3 dl ljummad mjölk
2 dl bovetemjöl
0,75 dl vetemjöl
1 dl gräddfil som runnit genom kaffefilter i ca 2 tim
1,5 dl pilsner
0,75 dl skirat smör
2 äggulor
2 äggvitor hårt vispade
2 krm salt
1 krm socker

Tillbehör:
3 hela saltgurkor skurna i fyra längstgående "kvartar"
1/2 äggkopp med flytande honung eller lönnsirap per man


Ryska blinier

Här en rätt av ryskt ursprung. Blinier eller boveteplättar som de också kallas ibland, traditionellt serverade med kaviar eller rökt lax samt gräddfil, helst den ryska varianten smetana givetvis. Bovete är för övrigt ingen variant av vete, utan en helt annan ört. Namnet hör samman med att bovetets nötter ser ut som små bokollon och smakar som vete.

Receptet är ett inskickat bidrag från en av kokbokens läsare. Han skriver bl a om hur dessa bör ätas:

"Doppa gurkan i det flytande emellanåt och njut. De sista blinerna kan ätas som efterrätt; häll bara det flytande på och njut igen."

Tillredning

  1. Lös jästen i den ljumma mjölken. Vispa ihop mjölet
    pilsnern, äggulorna och gräddfilen samt smör salt och socker.
     
  2. Låt jäsa på varmt ställe i några timmar.
     
  3. Blanda sen försiktigt i de vispade äggvitorna.
     
  4. Stek på medelvärme i "blinipanna", liten stekpanna eller plättlagg. Fett behöver bara läggas i vid första "laggen".
     
  5. Håll dem varma i ugnen ca 70 °C.
     
  6. Servera med rå finhackad lök, gräddfil, skirat smör och gravad eller rökt lax i tunna skivor och eller löj- eller laxrom.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 2003-02-22