Ingredienser
(för ca 8 bröd)
2
dl ljummet vatten
1/2 pkt jäst
1/2 tsk salt
1 tsk socker
1 msk olja
5 dl vetemjöl + 1/2 dl till utbakning
All
lägga ovanpå:
ca 10 oliver, svarta eller gröna
2 tsk oregano
lite salt
1 msk olivolja
1 msk vatten
|
|
Focaccia
- Italienska bladbröd
Focaccia kallas en
typ av platt vetebröd i Italien, ofta med salt och någon torkad
kryddört smulad över ytan. Det här är en variant där
degen formas till handstora "löv" som beströs med
hackade oliver och oregano.
Tillredning
- Lös upp jästen
i det fingervarma vattnet. Tillsätt salt, socker och olja. Arbeta
in mjölet. Låt degen jäsa ca 30 minuter i övertäckt
bunke. Pressa ut luften och låt degen jäsa ytterligare 30
minuter.
- Finhacka de urkärnade
oliverna och blanda med oregano, olja och vatten i en liten skål.
- Dela degen i åtta
delar och kavla och sträck degbitarna till lövform. Snitta
hål för att ge illusion av bladnerver. Sträck bröden
lite när de flyttas över till ugnsplåt, smord eller
klädd med bakplåtspapper.
- Fördela olivbitarna
över bröden och pensla på olja-vatten-oregano-blandningen.
- Mal eller ströa
lite salt på bröden. Grädda i ugnen ca 12 minuter i
225 °C.
|