KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för ca 8 bröd)

2 dl ljummet vatten
1/2 pkt jäst
1/2 tsk salt
1 tsk socker
1 msk olja
5 dl vetemjöl + 1/2 dl till utbakning

All lägga ovanpå:
ca 10 oliver, svarta eller gröna
2 tsk oregano
lite salt
1 msk olivolja
1 msk vatten

 

Focaccia - Italienska bladbröd

Focaccia kallas en typ av platt vetebröd i Italien, ofta med salt och någon torkad kryddört smulad över ytan. Det här är en variant där degen formas till handstora "löv" som beströs med hackade oliver och oregano.

Tillredning

  1. Lös upp jästen i det fingervarma vattnet. Tillsätt salt, socker och olja. Arbeta in mjölet. Låt degen jäsa ca 30 minuter i övertäckt bunke. Pressa ut luften och låt degen jäsa ytterligare 30 minuter.
     
  2. Finhacka de urkärnade oliverna och blanda med oregano, olja och vatten i en liten skål.
     
  3. Dela degen i åtta delar och kavla och sträck degbitarna till lövform. Snitta hål för att ge illusion av bladnerver. Sträck bröden lite när de flyttas över till ugnsplåt, smord eller klädd med bakplåtspapper.
     
  4. Fördela olivbitarna över bröden och pensla på olja-vatten-oregano-blandningen.
     
  5. Mal eller ströa lite salt på bröden. Grädda i ugnen ca 12 minuter i 225 °C.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 1999-04-17